Hvilken jord er bedst til kapilærkasser?

Det er ikke helt ligegyldigt hvilken jord du bruger i dine kapilærkasser, højbede og andre steder hvor du vil plante nye afgrøder. Der er flere faktorer som spiller ind, når det handler om jorden til helt ny planter. Jorden må hverken være for rig eller for fattig. Jorden må heller ikke være for tung, eller for let. Du kan godt forsøge dig med at lave jorden selv. Alternativt findes der rigtige god jord som du kan købe, der allerede fra starten har den helt rigtige sammensætning. Se udvalget hos Havehandel.dk, der er jord til ethvert projekt også jord til helt nye afgrøder.

Jorden i dine kapilærkasser og højbede må ikke være for rig

En helt almindelig fejl er at opblande gammel jord med rigtig god kompost. Fejlen er at det er umådeligt svært at finde det rigtige blandingsforhold. Bruger du for meget rigtig god kompost, bliver jorden alt for rig. Selv om det lyder indløsende at give nye planter noget at leve af, så forholder det sig faktisk helt anderledes. Et lille frø eller en hel spæd plante har først og fremmest brug for vand. Indeholder vandet alt for meget gødning, på grund af den gode kompost, virker det som gift på planten i stedet for som næring.

Den bedste jord er således ikke den rigeste jord. Ikke lige fra starten i hvert fald. Når planterne er vokset lidt til, kan du godt begynde at tilføre din egen kompost som et lille ekstra lag jord oven på plantejorden.

Jorden i dine kapilærkasser og højbede må ikke være for tung

Jord der året før har huset diverse planter og afgrøder er både blevet drænet for næring og har mistet sin struktur. Jorden er højst sandsynligt faldet sammen og er blevet tung. Du kan godt grave jorden, vende den og lufte den og så bagefter blande den med kompost i det rette blandingsforhold, men det hjælper ikke rigtigt på strukturen i jorden.

Når jorden er klasket sammen, så skal der tænkes nyt. Kompost i en lidt grovere udgave, med små sten og pinde, er heller ikke helt nok. Faktisk er redningen ofte sand eller grus. Sand og grus har ingen næringsværdi, men de ændrer jordens struktur og hjælper næringen i jorden med at nå frem de rigtige steder. Som med kompost kan du sagtens selv prøve dig frem, men igen er blandingsforholdet meget svært at finde frem til.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *